ARTISTER 2023

WEEPING WILLOWS

Historien om Weeping Willows började redan 1994 då bandet bildades. Den första officiella singeln med namnet ”Broken Promise Land”, gavs dock ut först sommaren 1997. Några månader senare släpptes debutalbumet med samma namn och numera är det en svensk popklassiker som har släppts i flera olika versioner och utgåvor.

Idag är Weeping Willows ett av Sveriges mest rutinerade, etablerade och folkkära band och de gör en exklusiv festivalspelning på Eds Countryfest, lördagen den 5 augusti. 

MAJA FRANCIS

Maja Francis är just nu högaktuell som en av deltagarna i årets Så Mycket Bättre, och har med sin första tolkning ”Douchebag” (original av Molly Hammar) fått strålande kritik från hennes tidigare, såväl som nya, publik. Med förra årets hyllade debutalbum ”A Pink Soft Mess” och nya spännande tolkningar i bagaget, väntar nu en fantastisk möjlighet att uppleva en av landets just nu mest unika röster på scener runtom i landet.

Maja Francis har varit en del av den svenska musikscenen sedan släppet av debutsingeln ”Last Days Of Dancing” år 2015. Åren efter följde samarbeten med bland andra Veronica Maggio och inte mindre än tre EP-släpp. Debutalbumet ”A Pink Soft Mess” (RMV Grammofon) släpptes först 2021 och med det positionerade Maja Francis sig som en av vår generations mest unika röster – med en penna som vågar utmana och beröra på djupet. Albumet, som producerades ihop med Johannes Runemark och David Wikberg har under 2022 nominerats för Grammis, P3 Guld, Manifestgalan, Nordic Music Award och tagits emot med enhälligt strålande kritik från svensk och internationell press. På albumet hörs bland annat First Aid Kit-samarbetet ”Mama”, som också tolkades av Albin Lee Meldau i premiärprogrammet av Så Mycket Bättre. Även låten “Anxious Angel”, albumets andra singel, har fått stor uppmärksamhet som slutscenslåt i Netflixserien ”Kärlek & Anarki”. I vår åker hon som support på First Aid Kit’s Europaturné, men därefter väntar en egen turné på svensk mark – tillsammans med sitt band och i augusti står hon på scenen under Eds Countryfest. 

STEVEN CADE (US)

Steven Cade är en Nashvillebaserad, prisbelönt modern countryartist och låtskrivare. Ursprungligen från Houston, Texas, anlände Cade till Nashville via Kalifornien. Hans låtar finns ofta streamade på samma spellistor som Keith Urban, Blake Shelton och Rascal Flatts. Cade har fängslat publik över hela Nordamerika med sitt sound. Han ingjuter moderna popelement i countryinfluerade låtar, vilket skapar en unik inriktning av traditionell countrymusik. Cade har varit med bland annat Blake Shelton, Eric Church, Carrie Underwood, Billy Currington, Darius Rucker, Shania Twain, Gavin DeGraw och många andra på turne. Han har också uppträtt på Nashville hot spots som The Blue Bird, The Listening Room, CMA Fest och andra stora evenemang som NASCAR och Country Thunder.

Cade har nominerats för 7 Grammy-nomineringar, två gånger nominerad till Josie Music Awards som hölls på Grand Ole Opry, invald i California Music Hall of Fame, och är en 4-faldig vinnare av San Diego Music Award. "Mitt mål är att skriva, skapa och framföra musik som talar till människor, inspirerar dem och hjälper dem genom de utmaningar vi alla möter i livet, samtidigt som vi sprider ett positivt budskap", säger Cade.

 Hans release av "What I Really Want to Say" debuterade i iTunes Top 100 Country Chart. "What I Really Want to Say" toppade också topplistan på #1 under fyra veckor i följd på New Country Artist Radio, och videon sänds på GAC och Heartland. Cade vann Durango Songwriter's Expo för låten "Sum of Two Hearts" och vann "Best Country" vid Wine Country Music Awards. Han är medlem i Country Music Association, Academy of Country Music och GRAMMY Recording Academy.

JENS HULT

Jens Hult är en fantastisk sångare, musiker och låtskrivare som, trots stora framgångar, bara är i början av sin karriär. Som barn kallades Jens tondöv. Ändå tog han landet med storm då han knep en fjärdeplats i Idol bevisade motsatsen. Debutsingeln som följde, ”Precis som du vill”, sålde platinum och har fram tills idag spelats drygt 10 miljoner gånger på Spotify, och hösten 2020 var det Jens tur att bli tolkad i tv-programmet när en av årets deltagare framförde just ”Precis som du vill”.

Hans musikaliska väg tycktes utstakad och galleria-turnéerna väntade, men Jens ville ta sin musik i en annan riktning. Med unika och grundade texter, en modern ljudbild och en ny energi och passion för visgenren, har Jens på senare år tagit stora kliv bort från den kommersiella popen. Ambitionen, en modern vispop som berör, har han med råge uppfyllt. Jens har byggt upp en fin relation med sina fans, och hans låtar står ofta högst upp på önskelistan till dop, begravningar, bröllop och andra viktiga livshändelser.
Samtidigt har han smidigt navigerat sig bland eliten i svensk modern popmusikproduktion, där hans unika röst och sinne för skarpa melodier gjort Jens Hult till ett etablerat namn bland Stockholms och Sveriges tyngsta producenter och låtskrivare. Bland hans senaste samarbeten hittar vi namn som tex David Lindgren-Zacharias, Viktor Norén, Salem Al Fakir, Vincent Pontare, Robin Stjernberg, Sandro Cavazza, Gustaf Norén, Sara Zacharias mfl. Jens Hult jobbar just nu med att färdigställa nytt eget material som kommer att vara aktuellt för release inom en snar framtid och som snart kommer ta sångaren, artisten och ”storytellern” Jens Hult ut på vägarna igen och i sommar kommer han till Ed. 

TENNESSEE TEARS

Tennessee Tears består av Tilda Feuk och Jonas Hermansson. Duon är den första kontrakteringen till Jill Johnsons och Maria Molin Ljunggrens bolag Jimajomo. Bandet var också förband på Jills vårturné “Havanna Tour”.
"När Kattis, min turnéledare, presenterade Tennessee Tears för mig för första gången så kände jag direkt att den här duon har gjort sin resa och att jag kunde höra den i musiken; de berörde mig med sina röster och melodier. Jag ser så mycket fram emot att få följa dem och hoppas att deras publik kommer tycka lika mycket om den nya singeln som jag gör. Är så glad för denna begåvade duo och deras bidrag till countrygenren i Sverige,” säger Jill Johnson.

Tennessee Tears bildades 2014 i Stockholm och under ett par år mer eller mindre pendlade de mellan Sverige och Nashville. Idag har de sin bas i Åseda, Småland men ser hela Sverige som sitt arbetsfält. De har tidigare släppt ett antal singlar och har bl a samarbetat med musiker som Dave Roe (Johnny Cash), Michael Rhodes (Emmylou Harris, Keith Urban, Lady Antebellum) och Ben Sesar (Brad Paisley). 

”This marriage between Nashville and Sweden is gonna be a real eye-opener for people” säger Billy Burnette (Fleetwood Mac) om deras sound.
Tennessee Tears kommer delta i Melodifestivalen 2023! 

TRICKY TRAIL

Hemmasönerna i Tricky Trail behöver knappt någon introduktion. 2023 blir det bandets åttonde raka spelning på ECF. Tillbaka i bandet är Nicklas Heltorp och de kommer så klart att bjuda på sina välkända låtar och kanske en eller ett par nyskrivna alster. Tricky Trail kommer att avsluta fredagen från stora scenen med partykänsla! 

SOPHIE HANSON

Sophie Hanson är en sann pionjär på den svenska musikmarknaden. Med sin skandinaviska edge sätter hon amerikansk countrypop på Sverigekartan. Sophie är född och uppvuxen i Sverige med musiken djupt rotad i familjen som ständigt var på resande fot. Hennes mor turnerade med Ted Gärdestad och Fadern drev restaurangverksamhet i flera delar av landet. Hon präglades redan som liten flicka av tonerna från Johnny Cash och Aretha Franklin och den gamla countryn och bluesen är det som idag format hennes utmanande och moderna sound där hon blandar det gamla med det nya på ett spännande och osvenskt sätt.
2018 fick hon sitt första genombrott med debutsingeln ’So Long’ som roterade i P4 hela sommaren. Låten fick även ett lyft internationellt och spelades på radio i bl.a. USA, Kanada, Storbritannien och Australien.

Sent 2019 spelade Sophie in en tolkning av Chris Stapletons ’Tennessee Whiskey” tillsammans med sin mor.  I January 2020 gick videon viralt på Facebook och fick en spridning på nära 5.000.000 views. Hon fortsätter växa stadigt i sociala medier med en total fanbase på mer än 75.000 följare. 2020 i samband med Sophies föregående singelsläpp ’Hit Rock Bottom’ gjordes en annonskampanj tillsammans med SSL (Solid State Logic) och svenska mikrofontillverkaren Ehrlund.
Våren 2021 släpptes senaste singeln ’Pour me up a drink’ som följdes upp med en musikvideo. 

Sophie vann precis två priser i Texas International Country Music Awards, "Original song of the year" och "Best duo of the year".

A.K. & THE BROTHERHOOD

A.K & the Brotherhood bildades 2016 och följande år, 2017, vann man Country-SM i kategorin Rock/Pop, men även Publikens pris. 
A.K spelar en skön, rufflig och mustig Outlaw Americana.  De släppte sitt senaste album, OH Sedona, i april 2020, vilket fått fantastiska recensioner, både nationellt och internationellt. Totalt har bandet släppt två plattor och snart kommer det tredje, ett dubbelalbum.

Bandet består av frontaren och låtskrivaren Alo Karlsson, Daniel Uhlas på trummor, Mattias Schertell på bas, gitarristerna Mikael Strömqvist och Johan Glössner samt Ola af Trampe på klaviatur.

JAKE LINDHOLM

Jake Lindholm är en 28-årig country/popsångare med en ambition att utöka den europeiska countryscenen. Jake växte upp på sina föräldrars hästranch i södra Sverige innan han flyttade till Lund för att studera juridik. Jake är en sann countrykille, vilket inte bara återspeglas i hans kärlek till countrymusik utan också i hans attraktion till Nashville.

Sedan början av sin karriär har Jake rest fram och tillbaka mellan Sverige och Nashville. Det är också i Nashville som Jake, tillsammans med amerikanska låtskrivare, skriver det mesta av sin musik. Jake själv kategoriserar sin musik som nordisk country eller europeisk country och musiken kan beskrivas som en kombination mellan country, folk och svensk pop.  Jake har en unik och varm röst som är lätt att känna igen för alla som hör den. 

DRA EN BANJO

2022 gjorde Dra En Banjo stor succé på Eds Countryfest från tältscenen. Det fullständigt kokade när bandet körde kända låtar i vansinnigt tempo och med härlig stämsång. Nu är de tillbaka och denna gången kommer de att spela på stora scenen!  De kommer förgylla kvällen med ett fabulöst potpurri av kända låtar framfört i den vilda genren Bluegrass-umpa-umpa! Med fyrstämmig sång, magiskt banjospelande, frenetiskt kompande och ihärdigt ös på scenen skapar bandet magi. Så gör er redo för en otroligt bra åktur!

THE MIDNIGHT SPECIAL (DK)

The Midnight Special är ett danskt countryrockband som bildades i början av 2019. Inspirationen är hämtad från (country)rockens hyllor under det senaste halvseklet.
Bandet refererar till sitt eget sound som "taggtråds-country", där igenkännbara inslag av traditionell country blandas med rock, pop, folk och americana. Musiken är verklig och själfull utan att vara pretentiös. Med massor av intensitet och integritet blir publik i alla åldrar bokstavligen rörd.

Hösten 2021 släpptes bandets självbetitlade debutalbum av Mikkel Bøggild i Skraaplan Recording. Albumet mastrades av Independent Mastering i Nashville, USA. The Midnight Special har spelat på flera lokala spelställen, mindre countryfestivaler samt det stora Country Music Meeting i Berlin 2020. Sommaren 2022 bjöd på flera festivaljobb, bland annat Jelling Musikfestival, Midtfyns Festival och Nashville Nights – bandet vet hur man ska göra tygla en festivalpublik.

HILLJACKS (NO)

Countrybandet Hilljacks har stormat fram de senaste åren och gjort sig ett namn på både den europeiska och internationella countryscenen efter flera framträdanden på stora festivaler hemma och utomlands och fortsätter i oförändrad takt under 2022/23 med ett antal nya konserter.

Bandets sångare Karina Kvernes är bandets signaturröst och har verkligen satt Hilljacks på kartan med bl a bandets otroliga version av Dolly Partons "I Will Always Love You" Hilljacks spelar och skriver traditionell country och har en balanserad blandning av egna låtar och välkända coverlåtar.

Hilljacks släppte sin första singel i september 2016 och följde upp med albumet 'Redneck Blood' och sedan singeln 'One More Star' 2017, uppföljarna "She's Back In Town" och "Somehow" 2018. 2019 släppte bandet sitt första album med bara sina egna låtar "Country To The Bone" som spenderade hela 38 veckor på engelsk radios topplista. 2022 släppte bandet låten "you". Bandet har också nominerats till flera musikpriser, både som band och som låtskrivare utomlands och har bjudits in att spela i Texas och Georgia USA i flera år.

ASHES & FIRE

I ett överbelamrat kök vid en sjö föddes Ashes & Fire. Det regnade men mot alla odds hände det. Ingen var redo men nu är dom här. Nån hade glömt ugnen på...

Storslagna låtar a la Alanis Morissette och Jeff Buckley och musiken skulle kunna beskrivas som Ryan Adams och Emmylou Harris konstiga skilsmässobarn med Alemöllermustasch.

SVARTGAM

Svartgam är nästan ett lokalt band. De kommer från Säffle som endast ligger några mil från Ed. Svartgam kommer bjuda på energifylld americana och vi är så glada att de kommer till festivalen under 2023

COUNTRY CATZ &
HARD TIMES

På sommaren 2017, föddes idén om ett band som spelar renodlad countrymusik då kärleken till country har funnits med hos medlemmarna i många år. Turnerandet som trubadurer, coverband, showartister under många år ledde till slut fram till det som idag är Country Catz & Hard Times.  

Låtlistan spikades ganska snabbt, de repade flitigt och bland de första spelningarna som CC&HT gjorde var faktiskt Country SM 2018. Bandet försöker hela tiden ha en uppdaterad repertoar, blanda ny countrymusik med de lite äldre klassikerna. En och annan egenskriven låt smygs naturligtvis in ibland också.

Idag är CC&HT ett flitigt turnerande countryband, krogar, festivaler, privata evenemang, i alla sammanhang där man tänker country. Countryintresset i Sverige växer, det är en sak som är säkert. Våren 2022 släpptes plattan Hard Times Are Real med 5 covers från deras favoritartister. De slår ett slag för att visa sin publik, som blir allt bredare, att countrymusik är en fantastisk genre. Det finns något för alla, otroligt lättlyssnat, omöjligt att inte tycka om, omöjligt att sitta still.

HIGH ON GRASS
 

High On Grass anses som ett av Sveriges bästa bluegrassband. Bandet är flitigt återkommande på Grenna Bluegrassfestival och vi är glada över att efter flera års frånvaro äntligen kunna presentera ett äkta bluegrassband på festivalen. Förbered er på högt tempo, snygg stämsång och flinka fingrar när High On Grass äntrar tältscenen. 

SÖDRA NORRLANDS COAST COUNTRY COWBOYS

Country med svenska texter som har hämtat inspiration från södra norrlands kustland och de stora countryikonerna där allvar och humor blandas. Resultatet är en blandning av Jailbird Singers, Johnny Cash, Perssons Pack, Mats Rådberg och Cacka Israelsson.
Det handlar om södra norrland, sprit, kärlek, öde vägar och krossade hjärtan. Hank Sjoeberg samlade sina gamla bandkamrater från det insomnade högenergi-country-bandet Tall Riders och tillsammans bildade de Södra Norrlands Coast Country Cowboys:
Thomas ”T.B Mountain” Berg – Elgitarr och kör
Roger ”Rattlesnake” Norén – Bas, elgitarr och kör
Erland ”Locomotive man” Dahlblom – Trummor
Sven-Inge ”Hank Sjoeberg ” Sjöberg – Sång, akustisk gitarr
Tomas ”Tom Orebranch” Malmgren – Lapsteel, akustisk gitarr och kör
Eva ” Mountaingrove” Berglund – Dragspel

Sven-Inge Sjöberg har tidigare främst gjort sig känd som låtskrivare inblandad i bl a ett 10-tal låtar i Melodifestivalen såsom Crazy in Love(Jill Johnson), La Dolce Vita(After Dark), Kom och ta mig(Brandsta City Släckers), Hon kommer med solsken(Östen med Resten) och dessutom skrivit låtar åt bl a Lisa Ekdahl, Dag Vag, Engmans kapell och har haft listettor både i Sverige och Japan.